Jak zrobić dobry meksykański warkocz czekoladowy?

Related Post

  • No related post.

Nie od dzisiaj wiadomo, że wszystko co czekoladowe jest dobre, bo oczywiście słodkie. W internecie można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów na desery, które wykorzystują czekoladę jako jeden z głównych składników. Niniejszy artykuł przedstawi jeden z takich bardzo popularnych przepisów na deser jakim jest meksykański warkocz czekoladowy.

Jak przygotować meksykański warkocz czekoladowy?

Jak wiadomo ciasta drożdżowe zawsze były i są bardzo popularne. I to oczywiście w różnych formach. Do bardzo smacznego deseru zdecydowanie można polecić warkocz. Ma on wspaniały kakaowy smak. Idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodziną przy kawie i herbacie. To dość szybkie ciasto. Jednak zanim przejdziemy do opisania jak przygotować warkocz, najpierw trzeba sprawdzić czy wszystkie składniki, które są potrzebne do jego zrobienia mamy. Otóż najważniejszymi produktami są oczywiście:

  • 90 g miękkiego masła,
  • 1/3 kubka płatków migdałowych,
  • 75 g cukru trzcinowego,
  • 1/2 kubka kakao,
  • 2 duże żółtka,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka mąki tortowej + trochę do do oprószenia,
  • szczypta mielonego pieprzu cayenne.

Jak już mamy wszystkie składniki gotowe to możemy przygotować miski do łączenia składników. Gdy to jest gotowe teraz już na pewno przyszedł czas na przygotowanie ciasta. Oto kilka punktów, które trzeba zrobić:

  1. Na początku należy masło zmiksować z płatkami migdałowymi, cukrem, kakao, żółtkami, cynamonem, mąką oraz pieprzem. Mieszamy do momentu, aż powstanie bardzo gładka masa. Nie przestraszcie się, jeśli wyjdzie dość gęsta.
  2. Wykładamy ciasto na stolnicę w celu jego rozwałkowania na prostokąt. Najlepiej jakby miał wymiary ok. 25×46 cm.
  3. Na tym cieście należy rozsmarować wykonane wcześniej nadzienie. Jednak należy pamiętać, aby zostawić 2-cm wolne brzegi. Pozostawione brzegi należy wysmarować wodą. Następnie je zwijamy zaczynając oczywiście od dłuższego boku w roladę.
  4. Trzeba docisnąć, aby się nic nie rozkleiło.
  5. Tak powstałą roladę przełożyć łączeniem do dołu na tacę. Potem należy włożyć ciasto do zamrażalnika na 30 minut.
  6. Gdy już się zamroziła, przecinamy ją wzdłuż na blaszce.
  7. Kolejnym krokiem jest zlepienie obu końców przecięciem do siebie.
  8. Następnie obie powstałe połówki ciasta trzeba zapleść ze sobą w warkocz.
  9. Warto dodać, iż nadzienie musi znajdować się na zewnątrz wieńca. Nie można zapomnieć o końcach powstałego warkocza. Je także trzeba zlepić ze sobą.
  10. Tak powstały warkocz przykrywamy folią spożywczą w celu wyrośnięcia na 30 minut. Zostawiamy w ciepłym miejscu.
  11. Na koniec zdejmujemy folię, wkładamy warkocz do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez około 35 minut.
  12. Gdy się upiecze, wyjmujemy go do przestygnięcia.