Jak zrobić najlepsze ciasto bananowe?

Ciasto bananowe (bananowiec) to idealny wypiek w sezonie jesienno-zimowym, gdyż jest sycące i pożywne. Dodatkowo umożliwia wykorzystanie bananów, których nikt już nie chce zjeść. Tymczasem takie banany to najlepszy wybór na ciasto bananowe, gdyż są najsłodsze. Najlepszy przepis na ciasto bananowe z czekoladą i orzechami to takie, które zapewni ciasto wilgotne, bogate w smak.

Jakie dodatki pasują do ciasta bananowego?

Do najczęściej używanych dodatków w cieście bananowym zalicza się orzechy, płatki migdałowe, bakalie czy starta czekolada.

Jak zrobić idealne ciasto bananowe?

Na ciasto potrzebne są takie składniki jak mąka, cukier, proszek do pieczenia lub soda oczyszczona, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, jajka, olej i dojrzałe banany oraz opcjonalne dodatki jak starta czekolada. Banany trzeba obrać ze skórki i rozgnieść ręką albo widelcem. Do tego nie wolno używać miksera, gdyż później z ciasta robi się zakalec. Następnie banany trzeba wymieszać z olejem i jajkami. Do powstałej, w ten sposób, masy dołączamy suche składniki. Wszystko razem należy wymieszać łyżką, bez użycia miksera. Formę trzeba wysmarować tłuszczem i przełożyć do niej ciasto. Wierzch można udekorować orzechami. Ciasto może być również pieczone w formie do muffinków lub jako blat do tortów w okrągłej.

Dla kogo ciasto bananowe?

Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami to wspaniała przekąska węglowodanowa dla sportowców, która dodaje sił przed treningiem. Warto podkreślić, ze banany to źródło takich minerałów jak potas, magnez, wapń, miedź, mangan i fluor oraz najważniejszych witamin (A, C, E, K oraz z grupy B). Bananowiec to także przekąska dla wszystkich, którzy w okresie chłodniejszych miesięcy zauważają większą ochotę na węglowodany. Jest to na pewno zdrowsza alternatywa popularnych batoników i innych słodyczy. Dodatek czekolady i orzechów dba o naszą koncentrację i stan umysłu. Ciasto bananowe jest słodkie(im bardziej miękki banan, tym słodsze ciasto) i aromatyczne oraz treściwe. Do środka można dodać te składniki, które nam smakują (różnego rodzaju orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itd.). Jest to ciasto, które nadaje się na przekąskę do pracy, szkoły lub jako deser dla gości. Ciasto bananowe może być traktowane, jako chlebek do powideł czy jako smaczny dodatek do kawy. Z uwagi na zawartość bananów można zrezygnować z dodatku cukru, a i tak będzie słodkie. Najlepsze ciasto bananowe jest wilgotne w środku i chrupiące z wierzchu. To ciasto często jest także robione w wersji fit, gdzie nie używa się mąki, oleju czy cukru.